Bij Het Marketingteam streven we ernaar om impactvolle marketingstrategieën te creëren, die niet enkel gericht zijn op commercieel succes, maar ook op maatschappelijke betrokkenheid. Onze klantcase met RegioBank (onderdeel van de Volksbank) illustreert op welke manier we dit in de praktijk hebben gebracht.
RegioBank’s impactstrategie – verbinding creëren in de buurt
Inzichten verzamelen: De eerste stap naar impact
Het adviestraject voor RegioBank startte met een uitgebreide verkenning van inzichten. Het doel was om een strategie te ontwikkelen die niet alleen commercieel succesvol is, maar ook een positieve maatschappelijke impact heeft. We spraken met diverse experts, waaronder stakeholders, adviseurs en klanten, om hun visie en verwachtingen te begrijpen. Aanvullend voerden we deskresearch uit om zogenaamde harde data te verzamelen en de kwalitatieve data te ondersteunen met kwantitatieve bewijsvoering.
Deze aanpak hielp ons antwoord geven op de volgende vragen:
- Waar kan en wil RegioBank maatschappelijk gezien een positieve impact creëren?
- Wat is de gewenste maatschappelijke impact?
- Hoe kan RegioBank deze impact verwezenlijken?
- Welke fricties zijn er waar RegioBank op in zou kunnen spelen?
De uitkomsten van dit onderzoek leiden tot het bepalen van de richting: RegioBank gaat afgenomen sociale verbondenheid in buurten aanpakken en zorgen voor meer sociaal contact.
Kaderen van de impactstrategie: Een gerichte aanpak
Met de verzamelde inzichten zijn we aan de slag gegaan om de strategie verder te kaderen. We stelden samen een heldere ontwerpopgave op, waarbij de visie van RegioBank centraal stond, in combinatie met de doelgroep en gestelde doelen. We identificeerden fricties en definieerden de specifieke gebieden waarop RegioBank zich zou richten om impact te maken. Een kernaspect van de ontwerpopgave was bijvoorbeeld: “Het faciliteren van een hechtere gemeenschap en meer sociaal contact in buurten, zodat mensen gelukkiger kunnen leven.”
Een van de kernvragen was: “Hoe kan RegioBank bijdragen aan een hechtere gemeenschap?” Het antwoord kwam in de vorm van een duidelijke doelstelling: het faciliteren van laagdrempelige activiteiten die mensen bij elkaar brengen. Dit resulteerde in een strategie die gericht is op het vergroten van verbondenheid in buurten, een thema dat perfect aansluit bij het DNA van RegioBank.
Ontwikkeling van impactstrategieën: Van idee naar actie
De volgende stappen gaan over het formuleren van concrete strategieën en het omzetten van de strategie in concrete actieplannen.
Op basis van de geïdentificeerde fricties in de markt hebben we samen gekeken op welke fricties RegioBank een strategie zou willen ontwikkelen. Oftewel, met welke fricties wil RegioBank aan de slag op een manier die past bij het DNA van RegioBank.
Een van de geïdentificeerde en gekozen fricties betrof bijvoorbeeld: “Afgenomen sociale verbondenheid en individualisering leiden tot een afname van sociaal contact in buurten.”. Een van de (sub)strategieën waarmee deze frictie opgelost kan worden is “het vergroten de verbondenheid in de buurt en herstellen van sociaal contact door het organiseren en faciliteren van laagdrempelige activiteiten.”
Met dit solide kader en de geformuleerde strategieën zijn we aan de slag gegaan met het genereren van creatieve ideeën en oplossingen om de geïdentificeerde fricties aan te pakken en de strategieën te operationaliseren.
Na het genereren van een breed scala aan ideeën en oplossingen in een ideation-workshop, concentreerden we ons op de meest veelbelovende concepten. Hierbij hielden we rekening met de gekozen strategieën en de haalbaarheid volgens gestelde randvoorwaarden. Een kansrijk concept was bijvoorbeeld de ontwikkeling van standaardpakketten voor de zelfstandig adviseurs van RegioBank, om hen in staat te stellen op een laagdrempelige manier maatschappelijke impact in de buurt te realiseren.
Van idee naar realisatie: Implementatie en resultaten
Na het maken van deze essentiële keuzes, ging Het Marketingteam aan de slag om de resultaten gedetailleerd uit te werken en te consolideren in het Target Impact Model van de Volksbank. Dit model dient als een gestructureerd kader om de geselecteerde ideeën te implementeren en te monitoren, met als doel de gewenste maatschappelijke impact te realiseren.
Het resultaat? RegioBank introduceerde met succes de standaardpakketten, die door zelfstandig adviseurs werden ingezet om sociale activiteiten in buurten te faciliteren. Bijvoorbeeld, in een kleine stad in Friesland werd een buurtbankje geplaatst dat nu fungeert als een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Het project leidde tot meer interactie tussen bewoners, wat de sociale cohesie in de buurt zichtbaar versterkte.
Conclusie: Een strategie die meer dan commercieel succes oplevert
Deze klantcase met RegioBank belicht onze aanpak hoe je een impactstrategie ontwikkelt die past bij je merk. En die verder reikt dan puur commercieel succes, maar ook bijdraagt aan het creëren van een betere wereld voor iedereen.