Skip to content
Jaarplan

Het geheim van een krachtig jaarplan

Het jaarplanseizoen is weer begonnen! De plannen voor 2024 worden de komende maanden opgesteld en als je op zoek bent naar een praktische en effectieve aanpak om je marketingstrategie te versterken, overweeg dan om een Agile jaarplan te maken.

 

Maar wat is een agile jaarplan eigenlijk?

Een jaarplan legt vast wat je doelen zijn en hoe je van plan bent ze te bereiken. Een veelgebruikte methode is OGSM, waarbij je wordt uitgedaagd om na te denken over je BHAG (Big Hairy Audacious Goal, zeg maar je stip op de horizon), je doelen, strategieën en actieplan om die doelen te verwezenlijken.

Onze agile Jaarplanning daarentegen zet je aan om vooruit te kijken, altijd een kwartaal vooruit. Onze agile Jaarplanning dwingt je vooruit te kijken. Steeds een kwartaal verder. Als je dit ongoing proces aanhoudt, dan ben je altijd up-to-date met je plannen en plan je altijd 4 kwartalen vooruit. Eens per jaar check je wel of je doelen nog ok zijn of dat je wilt of moet bijstellen. In dat geval zal je  ook je strategieën weer eens kritisch onder de loep moeten nemen.

 

Maar waarom zou je kiezen voor een agile jaarplan?

Natuurlijk kun je een traditioneel jaarplan maken en een vaste route voor het hele jaar uitstippelen. Maar in de praktijk verlopen dingen vaak net iets anders dan gepland. Met een sterk agile (agile staat voor wendbaar) jaarplan kun je veel flexibeler inspelen op veranderingen in de markt of binnen je bedrijf. Op die manier blijft je marketingplan het hele jaar door relevant en haalbaar.

 

Samenwerken voor marketing succes

Het begint al bij het maken van het jaarplan: samenwerking creëert draagvlak. Een goed agile jaarplan biedt overzicht, geeft houvast en maakt bijsturing eenvoudig. Het hele marketingteam kan betrokken zijn en begrijpen hoe het werkt, wat bijdraagt aan het succes van je marketingstrategie. Samen aan het plan werken is bovendien veel leuker dan in je eentje achter je laptop zitten.

 

Hoe ziet zo’n plan er in de praktijk uit voor je marketingstrategie?

Een agile jaarplan is geen vaststaand document, zoals je inmiddels hebt begrepen. Je bekijkt het steeds opnieuw, bijvoorbeeld per kwartaal of zelfs per maand, en past het aan op basis van relevante ontwikkelingen in de markt en je marketingresultaten. Als je organisatie duidelijk weet welke richting ze op wil met de marketingstrategie, kun je snel en effectief bijsturen. Je kunt je marketingplannen en activiteiten aanpassen waar dat nodig is.

 

De toegevoegde waarde van Het Marketingteam voor je marketingstrategie

Wij helpen je bij het opstellen van het plan en begeleiden het hele proces om je marketingstrategie te versterken. Dit stelt jouw marketingteam in staat volledig bezig te zijn met de inhoud. We stellen kritische vragen en gaan terug naar de kern: waar wil je naartoe, wat is je missie en visie voor je marketing? Vervolgens kijken we samen naar doelstellingen en marketingstrategieën en verbinden die met meetbare marketingactiviteiten. Meestal kost het slechts drie sessies om samen met jou een marketingjaarplan op één pagina op te stellen. Of het nu A4, A3 of A0 is, dat laten we aan jou over. Na afloop voorzien we je van handvatten om je ook daadwerkelijk aan de marketingstrategie en het plan te houden.

 

Wil je meer informatie over hoe we je marketingstrategie kunnen versterken? Bel of mail ons.

Cathalijne.meijer@hetmarketingteam.com

030 320 70 05 

Back To Top