Skip to content
Jaarplan HMT

Het geheim van een krachtig jaarplan

Het geheim van een krachtig jaarplan

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur! De plannen voor 2024 zijn gemaakt en voor de eerste maanden heb je waarschijnlijk al je projecten gepland of sprints gevuld. Maar hoe zorg je er nou voor dat de rest van het jaar in lijn blijft met je eerder gemaakt plan?

Als je op zoek bent naar een praktische en effectieve aanpak om je marketingstrategie te versterken, overweeg dan om een Agile jaarplan te maken.

Wat is een agile jaarplan?

In je jaarplan leg je vast wat je doelen zijn en hoe je van plan bent ze te bereiken. Een veelgebruikte methode is OGSM, waarbij je wordt uitgedaagd om na te denken over je BHAG (Big Hairy Audacious Goal, zeg maar je stip op de horizon), je doelen, strategieën en actieplan om die doelen te verwezenlijken.

Onze agile Jaarplanning daarentegen zet je aan om vooruit te kijken, altijd een kwartaal vooruit. Steeds een kwartaal verder. Als je dit ongoing proces aanhoudt, dan ben je altijd up-to-date met je plannen en plan je altijd 4 kwartalen vooruit. Eens per jaar check je wel of je doelen nog ok zijn of dat je wilt of moet bijstellen. In dat geval zal je ook je strategieën weer eens kritisch onder de loep moeten nemen.

 

Waarom kiezen voor een agile jaarplan?

Natuurlijk kun je je houden aan je traditionele jaarplan en een vaste route voor het hele jaar uitstippelen. Maar in de praktijk verlopen dingen vaak net iets anders dan gepland. Met een sterk agile (agile staat voor wendbaar) jaarplan kun je veel flexibeler inspelen op veranderingen in de markt en veranderingen binnen je bedrijf. Op die manier blijft je marketingplan het hele jaar door relevant en haalbaar.

 

Samenwerken voor succes!

Het begint al bij het maken van het jaarplan: samenwerking creëert draagvlak. Een goed agile jaarplan biedt overzicht, geeft houvast en maakt het bijsturen eenvoudig. Het hele (marketing)team kan betrokken zijn en begrijpen hoe het werkt, wat vervolgens bijdraagt aan het succes van je marketingstrategie. Samen aan het plan werken is bovendien veel leuker dan in je eentje achter je laptop zitten.

 

Hoe ziet zo’n plan er in de praktijk uit?

Een agile jaarplan is geen vaststaand document, zoals je inmiddels hebt begrepen. Je bekijkt het steeds opnieuw, bijvoorbeeld per kwartaal of zelfs per maand, en past het aan op basis van relevante ontwikkelingen in de markt en je resultaten. Als je organisatie duidelijk weet welke richting ze op wil met de marketingstrategie, kun je snel en effectief bijsturen.

Je kunt je marketingplannen en activiteiten aanpassen waar dat nodig is.

 

De toegevoegde waarde van Het Marketingteam voor je marketingstrategie

Wij helpen je bij het opstellen van het plan en begeleiden het hele proces om je marketingstrategie te versterken. Dit stelt jouw marketingteam in staat volledig bezig te zijn met de inhoud. We stellen kritische vragen en gaan terug naar de kern: waar wil je naartoe, wat is je missie en visie voor je marketing? Vervolgens kijken we samen naar doelstellingen en marketingstrategieën en verbinden die met meetbare marketingactiviteiten. Meestal kost het slechts drie sessies om samen met jou een marketingjaarplan op één pagina op te stellen. Of het nu A4, A3 of A0 is, dat laten we aan jou over. Na afloop voorzien we je van handvatten om je ook daadwerkelijk aan de marketingstrategie en het plan te houden.

Wil je meer informatie over hoe we je marketingstrategie kunnen versterken? Bel of mail ons.

esther.sanders@hetmarketingteam.com

030 320 70 05 

 

Bekijk ook onze klantcases

Wil je op de hoogte blijven van Het Marketingteam? Volg ons op LinkedIn

Back To Top